JAVA – INDONESIEN ER ANDET END BALI

Oplevelsesrejse og aktivitetsrejse til Java

Fra DKK 21.995,-

16 dage (11.-26. september 2018) inkl. Fly, indkvartering, og stort oplevelses- og aktivitetsprogram.

Dato Afrejsested Pris fra
11-09-2018 Billund, Aalborg, København 21.995,-
 • Fly Aalborg/Billund/København – Jakarta t/r
 • Transfers lufthavn-hotel t/r
 • Alle intern transporter i Indonesien
 • Alle entreer og andre deltagergebyrer
 • 13 overnatninger. (5 nætter på 3-stjernet hotel, 5 nætter hos lokale familier i en landsby, 3 nætter i gæstehuse.
 • Alle morgen- frokost og middagsmåltider på nær 3 stk. frokost og 1 middag
 • Udflugter og aktiviteter iflg. program
 • Dansk rejseleder

 

 • ***Hotel i stedet for at bo hos lokale familier og i gæstehuse (8 nætter) DKK 2.950,-
 • Enkeltværelse hele rundrejsen DKK 4.000,-
 • Afbestillingsforsikring: DKK 500,- pr. person

Jakarta – Banyuwangi – Jogjakarta – Temanggung rundrejsen

Indonesien, verdens fjerde største nation, er et eldorado af betagende natur, gamle kulturer, traditioner og overleveringer, samt fem forskellige officielle og cirka 250 ikke-offiielle religioner, kulinariske lækkerier med de krydderier, der siden 1500tallet er blevet eksporteret til Europa.

Fra hovedøen Javas overflødighedshorn har vi sammensat en rejse, der rummer det hele.

Fascinerende landskaber med regn- og mangroveskove, savanne, vulkaner, komplet økosystem, museer, en ”shop-to-you-drop” eftermiddag, nutidige og gamle landsbyer, 1000årige templer og to fysiske UNESCO World Heritage sites, og en tredje, når vi lærer at lave batik mønstre, som et af Indonesiens unikke bidrag til vores verdensarv.  Men allerede inden vi kommer så langt har vi den første dag i Jakarta mulighed for at stifte bekendtskab med Wayang Kulit, en skyggespilsdukke UNESCO i november 2003 anerkendte som et ”mesterværk af mundligt og imaginær verdensarv.”

Og ikke mindst får du de legender Javanserne har bragt videre gennem generationer. De spiller stadig en stor rolle i Javanernes daglige liv.

Du får ikke kun indsigt i nutidens Indonesien, men kommer bag facaden på nationens vej fra mere end 300 års hollandsk kolonistyre og nationens forsøg siden 1945 på at finde fodfæste i et demokrati, der kan rumme landets mangeartede menneskelige og religiøse værdisæt fordelt på over 13.000 øer, spredt over tre tidszoner.

Du vælger selv hvor tæt du vil komme på den indonesiske hverdag.

Har du lyst, kan du lære at lave indonesisk mad, riste kaffe, at male batik, give traditionel massage, at spille på et lokalt musikinstument og meget mere. 

Er der aktiviteter eller udflugter du ikke vil deltage i, men heller vil have lidt tid for dig selv, er det ok. Vi presser ikke på.

Du kan bo hos de lokale og i gæstehuse eller måske foretrækker du et hotel? Overalt er de sanitære installationer af vestlig standard. Se de enkelte dage herunder eller ”praktiske oplysninger”  

Du bestemmer.

Vi giver dig muligheden for at vælge.

Dansk rejseleder:

Peer Holm Jørgensen tabte for mere end 50 år siden, som 17 årig, sit hjerte til Indonesien. Det udviklede sig til en dyb personlig relation til landet og dets folk.

I 2009 blev Peer den første danske forfatter siden H.C. Andersen, der udkom på nationalsproget Bahasa Indonesia. I 2015 udkom hans anden indonesiske bog.

Derudover er der engelsktalende indonesisk rejseleder med på hele rundturen, ligesom der på hver destination er erfarne engelsktalende lokale guider.

 

Max. 20 deltagere på rejsen.

 

 

Dag 1

11. september

Fly Aalborg/Billund/København via Amsterdam til Jakarta


Dag 2

12. september

Jakarta

I lander i Jakarta sidst på eftermiddagen, hvor både den danske og indonesiske rejseleder står klar til at modtage jer. Begge er med på hele rundrejsen. Vel gennem visum og tolden kører vi til hotellet. Er vi heldige kommer vi til at opleve Jakartas trafikale udfordringer på nærmeste hold.

Efter indkvartering er der frit valg mellem afslapning eller middag.

For at alle den første aften frit kan vælge det, de har lyst til at spise, eller måske foretrækker at slappe af eller benytte roomservice, er middagen er som den eneste på rundrejsen for gæstens regning.


Dag 3

13. september

Jakarta 

Vi starter dagen tidligt med morgenmad på hotellet og med en introduktion til rundrejsen og dagen, der næppe kan gøres bedre end vi efter morgenmaden kører til Monumen Nasional, Museum Nasional og derefter Kota Tua, The Old City.

Monumen Nasional, indviet i 1961, er et af de monumenter Sukarno, Indonesiens frihedshelt og første præsident lod bygge. Monumentet, i daglig tale kaldet Monas, står på Freedom Square. Med en guldbeklædt flamme på toppen symboliserer det folkets beslutsomhed og vilje til at opnå frihed fra det hollandske kolonistyre, der blev kronet med Frihedsdeklarationen i august 1945.

I monumentets nederste etage beskriver et historisk museum frihedskampen.

Fra toppen af den 137 meter høje obelisk får vi et overblik over Jakarta i fugleperspektiv. 

Nationalmuseet rummer ikke kun århundrede af Indonesiens nærmeste fortid, arkæologiske, historiske og etnografiske artefakter, våben, tekstiler, en bronzesamling og ikke kun en afdeling for tidlig Hindu og Buddhist kunst, men også fossiler af Homo Erectus, Homo Florensiencis and Homo Sapiens og deres samtidige redskaber til brug i dagliglivet og meget mere.   

Efter nationalmuseet fortsætter vi til Kota Tua, Den Gamle By, hvor vi indtager frokosten vi i Batavia Cafe.  Den ligger i en bygning fra 1830, den næstældste i det central Jakarta. Arkaden i stueetagen, der er traditionel for denne type bygninger, er i dag beskyttet af en glasvæg, som også hjælper til at holde temperaturen nede.

På førstesalen ligger ”Grand Salon” hvor vi i hyggelige omgivelser fra 1930erne, hvor den blev restaureret, vil indtage vores frokost. Som middagen aftenen før er frokosten for egen regning, så vi kan vælge lige præcis det, vi vil mellem vestlige, kinesiske og indonesiske retter.

Det er den første af de i alt tre. Først dag 9, skal I igen selv skal betale for frokost. 

Med Cafe Batavia som udgangspunkt er vi så at sige midt i et museumsdistrikt. Ikke mindre end fem af slagsen ligger i kort gå afstand fra hinanden, og der er noget for enhver smag.

Teknisk set kan rejselederne ikke nå alle museerne, så de fordeler sig, så der bliver guidet på dansk på nogle og engelsk på andre.

De fem museer er Fatahillah, Wayang, Ceramic, Bank Indonesia og Bank Mandiri, alle kort beskrevet herunder.

Fatahillah museet er Jakartas historiske museum, der blev indviet i 1974. Det rummer mere end 23.500 objekter, der giver et godt indtryk af Indonesiens historie, fra den præhistoriske og kolonitiden og frem gennem genstande, kort og effekter fra Hollandsk Østindisk Kompagni.   

Museet er indrettet i byens tidligere rådhus, opført i 1707, der også har tjent som hovedsæde for Hollandsk Østindisk Kompagni og senere som sæde for den hollandske koloniregering.

Bygningen er inspireret af Amsterdams de Dam palads udført i en mindre skala.

Efter uafhængigheden i 1945 og frem til 1961 var bygningen kontor for Vestjavas guvernør.

I 1970 blev Fatahillah pladsen, hvor museet ligger fredet, som bevaringsværdig kulturarv.

Wayang museet udstiller dukker, wayangs, der bruges til skyggespil, enten udelukkende med dukker, men lejlighedsvis også med skyggerne af menneskelige karakterer. Wayang er det javanesiske ord for skygge. Det betyder også imagination.

Den 7. november 2003 anerkendte UNESCO ”Wayang Kulit,” den mest kendte dukke i den indonesiske tradition, som et mesterværk og som følge af anerkendelse pålagde UNESCO at bevare denne arv.

Skyggespillene har også stærke historiske rødder i Malaysia, Thailand, Cambodia og Laos.

Ceramic museet er, som navnet antyder, et keramik museum. Det huser også samlinger af ”fine arts.” Museet er indrettet i en bygning der siden opførelsen i 1870, har haft en omskiftelig tilværelse. Den blev opført som ”Paleis van Justice,” retsbygning, under det hollandske styre. Under den japanske besættelse 1942-1945, blev den brugt af KNIL, Den Royale Hollandsk Østindiske Hær. Frem til 1967 blev den brugt til sovesale og lagerrum af den indonesiske hær, hvorefter den blev borgmester kontor for Vestjakarta frem 1974 og derefter var kontorer for Jakartas historiske museum, frem til august 1976, hvor præsident Soeharto indviede det nuværende museum.  

Museet udstiller eksempler på Indonesiens traditionelle håndværk, keramik og malerier af landets fremmeste kunstnere opdelt i Indonesiens vigtigste historiske perioder siden 1880 og spænder over værker fra den romantiske maler Raden Saleh til den impressionistiske Affandi.

De, der foretrækker det, kan besøge Bank Indonesia museet, tidligere Javasche Bank, hovedbanken for Hollandsk Øst Indien, eller Bank Mandiri museet, Det Hollandske Handelsselskab.
Man kan også vælge blot at slentre rundt i området, inden vi mødes igen på Batavia Cafe.

Midt på eftermiddagen tager vi videre til Sunda Kelapa, Jakartas 500 år gamle havn. I århundrede, helt tilbage fra portugisernes kolonistyre og siden Hollands, var den adgangsporten til verden udenfor Indonesien. I dag betjener den de skibe, der sejler mellem de indonesiske øer. Som parketbåde og coastere engang bandt Danmark sammen.

Den første Galathea ekspedition lagde vejen forbi i 1845. Der er dog ingen spor heraf, men vi får beretningen om hvordan kommandør Steen Bille oplevede havnen og omgivelserne dengang.

Fra Sunda Kelapa sejler vi i traditionelle både ud på Javahavet for at opleve solnedgangen, dog med forbehold for vejret driller.

Vel i land igen spiser vi middag på tagterrassen Marina Batavia, inden vi vender tilbage til vores hotel.  


Dag 4

14. september

Jakarta, Banyuwangi Regency - Gombengsari og Kemiren Villages

Efter morgenmaden tager vi i lufthavnen for at flyve til Banyuwangi på det østlige Java.

Her bliver vi modtaget af Kisma, der er vores lokalguide de næste fire dage. Han er 41, har levet hele sit liv her og været selvstændig tour guide i otte år.

Først besøger vi Banyuwangi Regency Building, rådhuset, hvor vi får fortalt Banyuwangis historie.

Med den som bagage fortsætter vi til Gombengsari Village, hvor vi besøger kaffeplantagen og deltager i beboernes gøremål som kafferistning og at malke gederne.

Frokosten og kaffepauser indtager vi med landsbyens beboere.

Efter frokost går turen videre til Kemiren Village, der er vores hjem de kommende dage.

Kemiren Village er en typisk nutidig indonesisk landsby med en blanding af traditionelle træhuse og bygninger, der er tillempet modernitet med mursten og mere moderne byggeri. Byen er omgivet af rismarker. Indbyggerne er blandt andet farmere, forretningsdrivende, privat ansatte og embedsmænd.  

For at komme så tæt som muligt på dagliglivet indkvarteres vi hos landsbyens beboere. Alle har vestligt toilet og bad, som vi deler med vore værter.

Hvis hotel er tilkøbt, ligger det i landsbyen.

Middagen indtager vi i Sanggar Paglak, der ejes af en af landbyens indbyggere. Her lytter vi til lokal musik og overværer lokale danse.


Dag 5

15. september

Banyuwangi Regency – Kemiren Village og Cemara Beach                                                                                                                      

Morgenmaden hos vore værter i Kemiren er et udvalg, men ikke nødvendigvis alt hver dag, af ris, grønsagssuppe, lynstegte grønsager, spejlæg eller ommelet, stegt tofu, stegt tempe (lavet af sojabønner), stegt kylling, stegt majs, kiks, chilisauce, te og kaffe.   

Med bunden lagt tager vi landsbyen og rismarkerne nærmere i øjesyn med en gåtur og besøger den lokale kiksefabrik, der fungerer som hjemmeindustri.  

Frokosten laver vi selv, naturligvis af lokale produkter, under kyndig vejleding i den lille restaurant Pesantogan Kemangi, der er et af landsbyens fælles projekter.

Denne erfaring rigere, dem bliver flere af, tager vi til Cemara Beach med she-oak, hun-egetræ, bevarelsesprojektet. Naturligvis planter vi også vore egne træer.

På samme strand ser vi landsbybeboernes projekt med bevarelse af havskildpadder, der lægger deres æg her. Landsbybeboerne beskytter æggene i hele perioden fra de bliver lagt i maj - juli og november – marts til de små nye skildpadder titter frem 60 – 75 døgn senere.

Vi skal være meget uheldige for ikke at overvære nogle af dem komme ud af æggene og begynde deres færd.

Med denne vilje til at hjælpe naturen går det hjemad til middag hos vore værter og anbefaling om tidlig god nat.

Vi skal nemlig tidligt op. Meget tidligt. 


Dag 6

16. september

Banyuwangi Regency – Ijen Crater, Jagir Waterfall, Bama Beach, Baluran National Forest også kaldt “Lille Afrika på Java”

Denne dag starter vi tidligt, rigtig tidligt. Vi drager af sted allerede en halv time efter midnat, kl. 00:30 for at opleve ”Den blå ild” ved Ijen krateret og er vejret os venlig stemt får vi solopgangen med.

Turen op til krateret er på cirka 3,2 kilometer.

Temperaturen er mellem 0 – 10 grader, så vi anbefaler varm jakke, handsker, varm hue, regnjakke.

Opturen foregår i mørke så pandelampe eller lommelygte SKAL medbringes. HUSK batterier. Se ”Praktiske Informationer.”

Medbring desuden vand og kiks eller lignende. Har I en termokande kan den fyldes med te eller kaffe før afgang.

Turen er IKKE egnet for personer med astma, vejrtrækningsproblemer eller hjertesygdomme.

For de der ikke har mulighed for at deltage er der så mulighed for en fuld nats søvn.

Men VIL man med, har vi selvfølgelig en løsning på det. Med hjælp fra landsbyens unge mænd, kan vi hjælpe sådanne deltagere transport til og fra krateret. Så, med få forbehold, behøver ingen at gå glip af oplevelsen.

Vel nede igen lægger vi vejen forbi Jagir vandfaldene på vej hjem til morgenmad, et bad og måske et hvil.

Friske igen tager vi til den eviggrønne Baluran National Forest, et beskyttet 25.000 ha stort område med et relativt tørt klima, med tilnavnet ”Lille Afrika på Java”, der rummer savanne, lavlandsskov, mangrove, bakker, Mount Beluran på 1.247 meter og den kridhvide Bama Beach, hvor vi indtager frokosten, før turen går over Savana Bekol, hjem til aftensmad hos vore værter.


Dag 7

17. september

Banyuwangi Regency – Alas Purwo National Forest, der rummer et komplet økosystem, mangrove forest sejlads og Muncar Port

Efter morgenmaden kører vi til Alas Purwo National Forest med tyre og rådyr. Herfra vandrer vi, det kræver ingen særlige forudsætninger, cirka tre kilometer til mangroveskoven på Segara Anakan halvøen, hvor en båd venter os. Vel ombord, spiser vi frokost, mens vi sejler gennem mangroveskoven ud til kysten.

Vi besøger Muncar Port, der er den største traditionelle havn på Java. Den er udgangspunkt for en fiskerflåde på hundredvis af fartøjer i alle størrelser, malet i alle farver og mønstre.

Efter besøget går turen hjem til aftensmaden.


Dag 8

18. september

Banyuwangi Regency – Tamansuruh, Banjar og Banjarsari Villages

Efter morgenmaden tager vi til Tamansuruh Village hvor vi overvære produktionen af lokale musikinstrumenter. Har du lyst kan du medvirke til fremstillingen.

Derefter går turen til Banjar Village, hvor vi lærer om fremstillingen af palmesukker. Også her er der mulighed for at deltage i processen.

Frokosten tilbereder vi selv af lokale råvarer hos en landsbybeboer. Er der stemning for det, og vejret med os, kan vi forlægge øvelsen til et sted, hvor vi har bjergudsigt.

Med frokosten indenbords går turen til Banjarsari Village, hvor vi hygger os med at fiske, drikke kaffe og holder barbecue med fangsten som afslutning på vore dage i Banyuangi, inden turen går hjem til aftensmaden med vore værtsfamilier.


Dag 9

19. september

Banyuwangi, Jogjakarta, Magelang                

I dag bliver morgenmaden serveret klokken fem og det er tid til at sige farvel til vore værter.

Vi kører til lufthavnen og tager afsked med Kisma, inden vi via Surabaya flyver til Jogjakarta.

I Jogjakarta venter vores nye vært på os. Vi kører først til restaurant Bale Raos, der serverer Jogjakartas royale families favoritretter, for at spise frokost.

For at vi kan vælge lige præcis det vi vil smage er frokosten for egen regning. Prisniveauet er 25 – 150 danske kroner. Det er den anden af de tre frokoster, der er for egen regning.

Og så er det tid til indkvartering i vores hjem de næste tre dage. Her vi bor i gæstehuse, to personer i hver, med vestlige sanitære faciliteter. De der har valgt hotel bliver kørt til fra hotellet cirka 30 minutter hver vej.

Gæsterne skal selv medbringe håndklæder og fornødne toiletsager.

Efter et hvil og måske et bad er det tid til at besøge Prambanan, et område med hundredvis af Hindu templer, hvis storhed og kompleksitet i 1991 blevet erklæret UNESCO Verdensarv. Det største tempel er dedikeret til Shiva, Ødelæggeren. To mindre, ét på hver side af det største, er dedikeret til Brahma, Skaberen og Wisnhu, Bevareren.

Det højeste tempel er 47 meter højt og rejser sig over ruinerne af andre templer og er synligt langsvejs fra.    

Og selvfølgelig får vi legenden, det Javanesiske folk ynder at fortælle, om, hvordan tempelkomplekset blev bygget.

Prambanan templerne har relieffer der fortæller historien om Ramayana, en gammel episk fortælling i Sanskrit om Prins Ramas forsøg på redde sin elskede kone fra Ravana, med hjælp fra en hær af aber.

Historien på reliefferne svarer nøje til den mundtlige version javanernes har fortalt ned gennem generationer og som opføres af Ramayana Balleten på tempelområdet.

Mens vi overværer ballettens fortolkning af fortællingen spiser vi middag. 

OBS: Afhængigt af balletten, kan besøget i Prambanan templet og middagen blive byttet rundt med programmet en anden eftermiddag/aften. 


Dag 10

20. september

Magelang, Borobudur Village, Mount Merapi og Turi Village

Som altid starter vi dagen med morgenmad, der her typisk er forskellige risretter, brød, juice, te og kaffe.

Efter morgenmaden begiver vi os i en delmans, små hestetrukne køretøjer til det lokale marked for at købe ind til frokost.

Undervejs gør vi holdt i Borobudur Village for at se, hvordan tofu fremstilles.

Tilbage med vore indkøb i Omah Garengpoeng skal vi lære at fremstille den kegleformede Tumpeng, der efterhånden er blevet Indonesiens nationale ret, garneret med et udvalg af forskellige småretter ofte indgår i festligheder. Småretterne skal helst være i balance mellem grønsager, æg, kød og fjerkræ, tilberedt eksempelvis som urap, grønsager, tempe, soja, ayam goreng, stegt kylling, teri kacang, ansjoser med peanuts, stegte rejer, telur pindang, kogte ”marmor” æg, empal gepuk, sødt stærkt krydret stegt kød, og chili sauce, men kan også efter værtens valg være udelukkende vegetarisk eller alt-godt fra havet.

Tumpeng anses i dag for gennem småretterne at binde Indonesiens forskellige madtraditioner sammen. De mest populære er gado-gado, fra Jakarta , rendang, fra Padang, Vest Sumatara, og satay, der findes i mange variationer overalt i Indonesien.  

Det er vores frokost.

Først på eftermiddagen besøger vi Buddhist templerne Pawon og Mendut.

Pawon templet ligger mellem Mendut templet og Borobudur templet, der er det yngste af de tre templer, der alle er bygget under Sailendra dynastiet, den 8. og 9. århundrede og ligger på en lige linie med 1,15 og 1,75 kilometers afstand. Placeringen af dem menes at have haft en symbolsk betydning for templernes indbyrdes forhold.

Mendut templet er det ældste af de tre templer. En inskription dateret til 824 AD fortæller at kong Indra byggede en hellig bygning kaldet Venuvana, der antages at være Mendut templet.

Templet har i vor tid, sammen med de to andre, stadig en funktion for Buddhister, og lokale javanesere der følger den traditionelle javanesiske Keawen mystik. 

Vi vender tilbage til Borobudur templet næste dag, se dag 11.

Efter templerne sætter vi os i jeeps og skal opleve Merapi vulkanen, der ligger cirka 30 kilometer nord for Jogjakarta. Vulkanen er den mest aktive af alle Indonesiens vulkaner med mange registrerede udbrud siden 1548. Alligevel bor der mange tusinder mennesker på dens skråninger og der er landsbyer i op til 1.700 meters højde knap 1.200 meter fra toppen af vulkanen der er i cirka 2.900 meters højde.

Undervejs får vi en af legenderne om samspillet mellem Sultanens palads i Jogjakarta, havet og vulkanens opsynsmand. 

På vejen hjem gør vi holdt i Turi Village for at besøge en salak, slangefrugt, plantage. Frugten har sit navn efter overfladen, der minder om slangeskind. Den vokser i klaser på palmetræer og er på størrelse med en moden figen. Frugtkødet er sædvanligvis sødt, men kan også være syrligt. Den spises som regel rå, men kan også koges i sukkerlage. 

Aftensmaden spiser vi hjemme. Denne aften er det traditionel Indonesian barbecue.


Dag 11

21. september

Magelang, Borobudur Temple, Jogjakarta og Kota Gede

Vi skal tidligt op og afsted til Borobudur templet, der er verdens største Buddha tempel. Som Pawon og Mendut templerne vi besøgte dagen før, er det opført i 800-tallet.

Templet der er UNESCO World Heritage er bygget i tre ”lag.” En pyramide base med fem koncentriske terrasser. Derpå en kegleformet ”krop” med tre cirkulære platforme og øverst en monumental stupa, spir

Vægge og balustrader er dekoreret med fine relieffer, der dækker i alt 2.500 kvadratmeter. Templet rummer også 72 statuer af Buddha. 

I modsætning til de fleste skal vi opleve solopgangen inde fra selve templet, med forbehold for vejrliget.

Efter oplevelsen får vi te eller kaffe med en lille snack, før vi sætter kursen hjemover til morgenmad.

Friske igen besøger vi Ullen Sentanu, et museum der fortæller om de javanesiske kongers liv og levned, inden vi fortsætter til Keraton, sultanens palads, der blandt andet stadig rummer Indonesiens højst rangerende ret, hvor gamle traditioner for belevenhed i retsplejen stadig efterleves.

Vi besøger Taman Sari, Vandslottet, der er en del af en tidligere sultans have. Bygget i midten af det 18 århundrede havde slottet mange funktioner, herunder til rekreation, til meditation, som forsvarsværk, et værksted med mere.

Slottet bestod af fire adskilte områder med en stor kunstig sø, pavilloner, et badekompleks, der i dag er renoveret, en mindre sø, mens øvrige områder indgår i Kampung Taman beboelsesområdet.

Inden frokost besøger vi fuglemarkedet.

Frokosten indtager vi på en lokal restaurant. Den er den sidste af de tre for egen regning.

Om eftermiddagen er det tid til at opleve shopping-gaden Malioboro, med dens traditionelle Beringhardjo marked med fødevarer og alle hånde varer inklusive klæde, bluser, skjorter mv. med batik mønstre, den teknik UNESCO WORLD Heritage i 2009 anerkendte at være en uadskillelig del af indonesisk kultur. Vi lærer selv kunsten på vores næste destination.   

Gaden rummer mange butikker og mindre stadepladser, og det samme gør sidegaderne, der er knap så turistede. Det kan nemt friste til en handel til priser der for sammenlignelige produkter generelt er lavere end andre steder.

Vi runder eftermiddagen af med Kota Gede, der siden 1930erne har været centrum for Jogjakartas sølvindustri.

Aftensmaden tager vi hjemme som Bancakan Eating Style. Det er en traditionel indonesisk menu bestående af forskellige retter som indonesisk salat, kylling, tempe, champignon satay, chili sauce, kiks, fyldt tofu og mere.


Dag 12

22. september

Magelang, Menoreh Hill og Temanggung,

Efter morgenmaden checker vi ud og tager vi på ”opdagelse” i jeep i Menoreh Hills, et bakkerigt landskab omkranset af Kulon Progo, Purworejo og Magelang Regencies. Området er historisk skueplads da det var basen for Prins Diponegoro forsvar i den javanesiske krig mod hollænderne 1825 – 1830.  Udover det smukke landskab, vil vi også lære at spille på gamelan, et traditionelt javanesisk instrument, og spiser frokost hos en landsbyboer.

Efter frokosten kører vi til Temanggung, hvor vi får mulighed for at træde tættere på backpacker-livet. 
Vi indkvarterer os ganske vist på hotel, men turens sidste tre dage har vi landsbyen Kelingan Village, 10 minutters transport fra hotellet, med dens 500 indbyggere, som omdrejningspunkt.

Når vi har fundet os tilrette besøger vi Bamboo Bicycle and Radio Factory, hvor medarbejderne bor i landsbyen og den bambus, der bruges i produktionen vokser omkring landsbyen.

Vi indtager aftensmad i fællesskab i landsbyen inden turen går til vores hotel, for de der ikke lige vil prøve ”backpackeren:”

Det er her i Kelingan, vi giver de der har lyst, på rundrejsens sidste dage, til at opleve at være så tæt på og backpacker-livet som muligt.

Ude i rismarken, lige der mellem hvor solen går ned og står op ligger et hus med 18 sovepladser i et rum, med både vestlige og asiatiske sanitære faciliteter.

Det er også muligt at prøve at bo i landsbyen i gæstehuse med tre eller fire enkeltsenge. Disse huse har bad og vestligt toilet.

Og det behøver ikke være alle tre nætter, det er fint hvis det er en enkelt. Du råder stadig over dit hotelværelse og behøver kun tage det nødvendige med dig.

Ingen behøver at beslutte sig på forhånd, det er OK under rundrejsen, og med lidt smidighed kan alle komme til få den ekstra oplevelse, de har lyst til.


Dag 13

23. september

Temanggung – Kelingan Village

Vi starter dagen med et godt morgenmåltid i fællesskab, der er en variation af forskellige lokale retter.

Formiddagen tilbringer vi på cykel i naturen, cirka 5-6 km, hvor vi ikke kun oplever dens skønhed og muligheder, men også ser de udfordringer landsbyen har.

Frokost indtager vi i fællesskab i landsbyen.

Efter frokost lærer landsbybeboere os at lave ”tempe” der laves en sojabønner og derefter lærer vi at lave bambuskurve, vi kan tage med hjem, helt som alt andet vi selv fremstiller.

Det gælder ikke mindst, når vi lærer at håndtere batik, den indonesiske tradition med at male mønstre på klæde, der bruges til alt fra daglig beklædning til finere klædedragter og alt hvad man ellers kan forestille sig. Traditionen blev i 2009 optaget som UNESCO verdensarv.

Middagen indtager vi i fællesskab i landsbyen, før turen går tilbage til vores hotel.


Dag 14

24. september

Temanggung – Kelingan Village  

Efter morgenmaden skal vi lære at lave traditionel indonesisk mad, at bære javanesisk klædedragt, at lægge traditionel make-up og lære at give traditionel massage. Der er også mulighed for tube-rafting (sejlads i bildæk) på en flod.

Mellem aktiviteter indtager vi frokost i landsbyen.

Dagen rundes af med filosofien bag det at spise. Det er en traditionel middag med en traditionel menu, hvorunder vi får forklaret filosofien om mad, om at spise den og madens anatomi.


Dag 15

25. september 

Temanggung, Jogjakarta lufthavn og Jakarta lufthavn

Efter morgenmaden er det tid til at pakke. Men vi rejser ikke, uden at vi har fået en sidste oplevelse med i kufferten. Er det nærliggende Papringan Market åbent, det afhænger af en række lokale faktorer, besøger vi det. Det er et traditionelt marked som de har fungeret i Indonesien i generationer med alt i fødevarer og håndværk. ”Pring” er det lokale udtryk for bambus og Papringan betyder at markedet ligger i bambusskoven. Samtidig udtrykker ”pring” også at møntfoden på markedet er ”pring” og mønterne fremstillet af bambus. Al handel foregår med ”pring,” så det er nødvendigt at veksle, hvis man ønsker at erhverve nogle af markedets allehånde produkter, hvor alle madvarer er økologiske og helt uden kunstige ingredienser og farvestoffer.

Er markedet ikke åbent, besøger en kaffeplantage, så vi har den sidste opdatering om den danske varme nationaldrik, og måske køber til forbrug med hjem.

Efter denne sidste mulighed for indkøb spiser vi frokost og checker vi ud. Med et farvel til vores ”backpacker” dage i Kelingan kører vi til lufthavnen i Jogjakarta, flyver til Jakarta.

Her er det tid til at sige farvel og tak for denne gang, inden I flyver via Amsterdam og videre til Danmark, forhåbentlig med masser af gode minder til nattens ”film”, når I læner os tilbage i sædet og hvisker ”Saya akan kembali lagi.”

Det betyder ”Jeg vender tilbage.” 

Vi er klar med nye oplevelser i Indonesien i 2019.


Dag 16

26. september

Danmark

I lander i Danmark i løbet af formiddagen.


Der tages forbehold for ændringer i programmet.

Peer Holm Jørgensen fortæller

Her er lidt om min baggrund for at være rejseleder på denne rundrejse på Java.

Inspireret af 1950ernes danske opdagelsesrejsende og lærere, der gjorde samtidshistorie og geografi nærværende og en unik klasselærer, udmønstrede jeg i 1962, 16 år gammel, på langfart for selv at opleve verden.

Efter et år i tankskibsfarten mellem Nordeuropa, Sydamerika og Mellemøsten, skiftede jeg til fragtskibe i jorden-rundt-farten.

Efter at have krydset Stillehavet fra San Francisco til Philippinerne blev det Hong Kong, Thailand, Singapore, Malaysia og Indonesien, hvor jeg ankom første gang i september 1963, 17 år gammel.

På det tidspunkt kæmpede Indonesien stadig for at vriste sig fri af de gamle kolonimagters greb. Efter mere end 300 års Hollandsk overherredømme havde de sidste tropper forladt landet i 1949, fire år efter uafhængighedserklæringen i 1945. Imidlertid forsøgte briterne at få fodfæste som ny kolonimagt. Men i september 1963 havde det smilede folk fået nok. De nedbrændte den britiske ambassade i Jakarta.  

Som skæbnen ville at jeg var i Indonesien i de dage og deltog i evakueringen af britiske statsborgere fra det nordlige Sumatra, tog den også hånd om, at jeg kom til at sejle i kystfart mellem en række byer på Java, Celebes og Sumatra, hvor jeg de næste tre år, på nærmeste hold, oplevede de omvæltninger, der opstod i kølvandet på den unge nations forsøg på at finde fodfæste i et demokrati, der kunne rumme landets mangeartede menneskelige, kulturelle og religiøse værdisæt, hvor hver af de fem officielle religioners højtider, praktisk nok, er gjort til nationale helligdage.    

I 2007 skrev jeg, som min tredje bog på dansk, om begivenhederne, som jeg oplevede dem i 1963 – 1966.

I 2009 udkom bogen på et af Indonesiens største forlag. Det skete under stor mediebevågenhed med interviews i de største aviser, på landsdækkende TV og BBC Radio. Ved en officielle lancering på Ubud Writers and Readers Festival på Bali, kunne man på den indonesiske Washington ambassade hjemmeside læse: ”Peer Holm Jørgensen … giver et meget anderledes syn det mørkeste kapitel i Indonesiens historie.”

Direktøren for sydøstasiatiske socialvidenskabelige studier på UGM, University Gadjah Mada, Indonesiens ældste og største universitet, udtalte til en avis under en offentlig debat: ”Udover sandheden har denne bog et vigtigt budskab til det Indonesiske folk. Vi må aldrig lade dette ske igen! Bogen bør være pligtlæsning for samtlige indonesiske skolebørn.”

På en 17 dages præsentationstur udtrykte mange indonesere ønsket om at møde mig personligt for at indvi mig i deres og deres families historie. Det var blandt andet i dag højt estimerede kulturpersonligheder, arbejdere, pensionister, studenter, politikere, diplomater og veteraner fra de fleste fraktioner under tragedien i 1965, der søgte forklaring på, hvad der egentlig skete dengang.  

Det har udvirket at min daglige kontaktflade spænder over alle sociale klasser, politiske observationer, kulturelle uddannelsesmæssige niveauer, religiøse retninger, NGO’er og en række andre organisationer, der hver har deres bud på hvordan fortiden skal tackles og fremtidens Indonesien, til de direkte efterkommere af Majapahit Kingdom, der fra1290 indtil omkring 1500 voksede til Sydøstasiens største kongedømme, der strakte sig over det nuværende Indonesien, Singapore, Malaysia, Brunei, det sydlige Thailand, Filippinerne og Øst Timor. Gennem denne kilde, der har besøgt mig i Danmark, har jeg fået den historiske forklaring på kongedømmets opløsning, der ikke skete som følge af krig, men som banede vejen for kolonimagternes ”divide et impera” (del og hersk) politik, der endte med at indoneserne til sidst ikke kendte den oprindelige betydning af ordet ”nej.”  

Med udgivelsen i 2009 blev jeg i øvrigt den første danske forfatter, siden H.C. Andersen udkom på nationalsproget Bahasa Indonesia.

I 2015 udkom min anden indonesiske bog, og indtil videre kun på indonesisk. Heri fortæller jeg om en skelsættende begivenhed i 1972 som kun ganske få personer, og ikke engang historikerne, kendte til, hvorfor den naturligvis blev draget i tvivl. Men som historikeren Asvi Adam Warman, ansvarlig for Indonesiens officielle historie, der havde været min opponent i min allerførste debat i 2009, offentligt udtrykte det i et førende medie: ”Når det kommer fra Peer, er det bedst, vi undersøger det.”

Baseret på den bog blev jeg inviteret til debatter på en række indonesiske universiteters socialvidenskabelige fakulteter, hver for sig repræsenterende forskellige politiske og religiøse retninger, ligesom en af Balis konger (ja, Bali har bevaret sine kongedømmer, hvor kongerne i dag agerer som guvernører) inviterede mig til modtagelse i hans palads, for at han kunne fortælle mig sin og familiens historie.

Laksmi Pamuntjak, en af Indonesien mest anerkendte forfattere udtrykte allerede på førsteudgavens forsideomslag:

”Novalis, en tysk filosof, sagde engang, ar bøger blev født på grund af historiens manglende perfektion. Og det er denne bog; den komplementere det der mangler eller er udeladt af vor historie, gennem sit helhedssyn.”

Bogen blev endvidere præsenteret på Frankfurt Book Fair, verdens største bogmesse, i 2015, hvor Indonesien var årets æresgæst.

Til den lejlighed havde forlaget trykt en limiteret udgave af mit oprindelige manuskript på engelsk.

Mit samlede CV rummer også at jeg, som ét af to besætningsmedlemmer, i et par år var kok og gast på Mærsk Mc-Kinney Møllers private sejlbåd, og siden arbejdede 7 år på A.P. Møllers hovedkontor, var udviklingsdirektør i IT-branchen, virksomhedsrådgiver nationalt og international, bestyrelsesformand for en fransk industrivirksomhed og meget mere, samt at jeg har levet i Frankrig og på den yderste spids af den italienske hæl, og i Santiago de Compostela, plus har opholdt mig meget i Chiles Bio Bio region.

Endvidere har jeg etableret forskellige sociale tiltag, der blandt andet sikre mindre bemidlede skolebørn en uddannelse, ligesom jeg er mentor for udenlandske kommende forfattere, der fortæller deres lands sande historie, baseret på deres egne oplevelser.

Men alt det er en helt anden historie.

 

Her drejer det sig om mit Indonesien, som jeg glæder mig til at dele med jer.

Det samme gør de lokale, engelsktalende guider, hvor af en følger os på hele rundturen.

Jeg håber vi ses. Alt du skal gøre er at bestille rejsen hos Samson Travel :)

Hvis du føler behov for at vide mere om rundturen, inden du bestiller, arrangerer Samson Travel gerne, at jeg ringer dig op for at besvare dine spørgsmål, når det passer dig.

Masser af hilsner 

Peer.

 

PRAKTISK INFORMATION: 

Inkluderet i prisen før tilkøb
Alle transfers fra til lufthavne, al intern transport i Indonesien, al entre og andre deltagergebyrer, samt alle morgen-, frokost- og middagsmåltider, på nær 3 gange frokost og 1 middag.

Indkvartering
5 nætter bor vi på 3-stjernet hoteller, 5 nætter bor vi hos lokale familier i en landsby, 3 nætter i gæstehuse. Vi tilbyder, på turens sidste tre dage, hvor vi bor på hotel, at de der har lyst, i én til tre nætter at sove i en hytte, der ligger ude i rismarken midt mellem hvor solen går ned og står op igen. Eller i gæstehuse med tre, fire eller otte senge. Alle med vestligt bad og toilet, i selve landsbyen.

Sanitære forhold
Alle steder vi overnatter, er der vestlige toiletter og bad, på hotellerne med privat badeværelse, andre steder deler vi med værtsfamilien.

Bortset fra på hotellerne, 5 nætter, skal gæsterne selv medbringe håndklæder, sæbe og shampoo samt andre personlige hygiejneartikler til de øvrige 8 nætter. 

Forplejning
Måltiderne består fra dagens første til dagens sidste af alt godt fra det omfangsrige indonesiske køkken,

For at give alle en chance for at vænne sig til det på egne vilkår er aftensmåltidet første aften på hotellet, hvor vi måske er trætte efter vores ankomst til Jakarta, og frokosten på næste dags bytur, for gæstens egen regning, så alle kan vælge lige præcis det, de har lyst til. Priserne for middag ligger mellem 50 – 250 kroner og frokosten fra 15 – 150 kroner.

Der bliver også rig lejlighed til selv at prøve kræfter med den lokale madlavning. Tre gange står vi selv, under kyndig vejledning naturligvis, for tilberedelse af frokost. Vi lærer også at fremstille den kegleformede Tumpeng, der garneret med et udvalg af forskellige småretter ofte indgår i festligheder.

Drikkevarer
Øl og andre drikke med alkohol er tilgængeligt mange steder, men ikke overalt (Indonesien er verdens største muslimske samfund.) Til gengæld serveres der overalt et stort udvalg af lækre frisklavede juicer og andre ikke-alkoholiske drikke.

Vand
Vandhanevand i Indonesien kan IKKE drikkes. Hotellerne og vore øvrige værter levere drikkevand.

Husk at tage en flaske med vand på de daglige ture.

Vasketøj
Der er mulighed for at få vasket tøj, mod betaling, under hele rundrejsen.

Drikkepenge
Drikkepenge er ikke sædvane alle steder i Indonesien og er faktisk en balancegang. Gæster må selvfølgelig gerne give drikkepenge, hvis det ønskes. Ved morgenmaden orienterer vi om sædvane og adfærd på de lokaliteter vi er på.

Vi understreger, at der ikke må gives drikkepenge på restauranter med videre, hvor der tydeligt skiltes med ”No Tipping Please.” 

Helbred og kondition
Rejsen kræver ikke særlige forudsætninger udover et almindeligt godt helbred og almindelig god kondition og en god portion gå-på-mod.

Af fysiske anstrengelser skal vi på to vandreture:

1) Den første er på cirka 3,2 kilometer, der går op ad, endda om natten med pandelamper, se dag 6.

Denne vandring er IKKE egnet for personer med astma, vejrtrækningsproblemer eller nedsat hjertefunktion. 

MEN selvfølgelig har vi en løsning på det. Se dag 6.

2) Den anden tur traves på en sti i fladt land på cirka 3 kilometer, se dag 7, og kræver ikke andet end almindelig god kondition.

Vaccinationer
Se Seruminstituttets anbefalinger eller spørg lægen.

Hvis ingen af dem anbefaler malariaforebyggelse eller gul feber vaccination, anbefaler vi alligevel begge dele. De er begge ret kedelige souvenirs at få med hjem og opdages som regel først senere.

Visum
30 dages turistvisum til Indonesien udstedes ved ankomst som ”VOA – Visa on arrival.”

Det kan kun udstedes hvis den indrejsendes pas har en gyldighedsperiode på mindst 6 måneder udover selve rundturens varighed. Så hvis vi i runde tal siger syv måneders gyldighed,

Samtidig skal der vises gyldig returbillet.

Prisen for visum er 35 US dollars, der betales SKAL betales kontant i US dollars.

Rejseforsikring
En rejseforsikring kan desværre vise sig uundværlig. Tjek derfor om I er dækket af forsikringer I allerede har. Det er typisk i en familie- eller indboforsikring. Har I en, så tjek nøje dækning og vilkår for eventuelle undtagelser.

Er I ikke dækket af andre forsikringer, så tegn en rejseforsikring, ellers har vi i påkommende tilfælde kun begrænsede muligheder for at hjælpe. 

Egne udgifter
Udover de tre frokoster og én middag, er der ingen yderligere omkostninger for deltagerne udover egne private omkostninger.

Godt at vide
Når vi besøger markeder, og lokaliteter med fremstilling, er der ingen købetvang eller forpligtelse hertil.

Vi har ingen aftaler om provision af eventuelt salg.

Indoneserne er glade for og stolte af at vise deres produkter. Men selvfølgelig også glade for en god handel.

Godt at medbringe
Tøj:

Almindeligt, åndbart sommertøj til hverdags brug. Måske lidt ekstra til aftenen, hvor vi overværer Ramayana balletten. Fordi vi er turister, kan vi godt klæde os som gæster J

Til vandreturen til Ijen Krateret, hvor temperaturen er mellem 0 – 10 grader, anbefales varm jakke, handsker, varm hue, regnjakke. Pandelampe eller lommelygte SKAL medbringes. HUSK batterier.

Hygiejneartikler
Dagligt toiletgrej, shampoo, sæbe, håndklæde, da ikke alt er umiddelbart tilgængeligt, heller ikke hvor vi bor.

Myggebalsam, Solcreme, solbriller, kasket eller solhat.

Personlig medicin og andre personlige fornødenheder.

Valuta
Den lokale møntfod er IDR, Indonesian Rupiah, der bruger mange nuller. En simpel omregning sker ved at dividere beløbet i rupiah med 2.000, så har man det omtrentlige beløb i danske kroner.

MasterCard og Visa accepteres i byområder, ligesom der er pengeautomater.

Vælger man at medbringe kontanter, udover til betaling for visum ved ankomst, er US-dollars ofte mere accepterede end Euro udenfor vekselkontorerne.

Rejseledere
Dansk: Peer Holm Jørgensen, 72, forfatter, med 55 års relation til Indonesien

Indonesisk: Ursula Yulita, 50, antropolog, født og opvokset i Indonesien

Derudover erfarne engelsktalende lokalguider

 

 

Vi tilbyder to indkvarteringer: hotel/bungalow og værelse med privat bad og toilet adskilt fra ejerfamiliens bolig ”homestay” i nordvest Bali.

Vi kan tilbyde et variabelt antal dage, dog minimum 5 dage/ 4 nætter.  
Ankomst første dag om aftenen. Afrejse sidste dag om morgenen.  

PRIS PER GÆST i delt dobbeltværelse i DKK

                                        Hotel-Bungalow                                                             Homestay

 • 5 dage                     Kr. 4.795,-                                                                  DKK. 1.995,-     
 • 6 dage                     Kr. 5.450,-                                                                  DKK. 2.300,-
 • 7 dage                     Kr. 6.095,-                                                                  DKK. 2.495,-

Prisen inkluderer:

Fly Jogjakarta – Denpasar

Fly Denpasar – Jakarta

Transfer Denpasar-hotel/homestay-Denpasar

Morgenmad

Lokale skatter og serviceafgifter

 

BEMÆRK: PRISEN INKLUDERER IKKE eventuelt tillæg til hjemrejsebillet, foranlediget af valgt hjemrejsedag.

 

Alle udgifter til måltider, udover morgenmad er IKKE inkluderet.

Alle udgifter til udflugter med videre er IKKE inkluderet.

 

OMRÅDET – VEST/NORDVEST BALI

Vi har valgt området i og omkring West Bali National Park i det vestlige Bali, da det både giver mulighed for ren afslapning i naturskønne omgivelser, samtidig med at der er mulighed for spændende udflugter, fra trekking i nationalparken, over guidede ture med fuglekikkeri og fotografering til snorkling ved den nærliggende Menjangan Island, eller at se delfiner i Lovina Beach.

Fra selve rundrejsen på Java kendes regnskoven. Nu får de mulighed for at opleve monsunskoven, der er en løvfældende skov med mange lianer, orkideer, store teaktræer og bambus.

 

Menjangan Island

Øen ligger maks 60 minutters sejlads væk og indgår i det maritime beskyttelsesprojekt Bali Barat National Park.

Øen er omgivet af et særdeles varieret koralrev, med mulighed for at snorkle. Herudover er der masser af tropiske fisk og havfugle, ligesom den truede Hawkesbill havskildpadde (karetteskildpadde) ofte kan ses.

Øen omtales også som Deer Island og gæsterne kan ofte se dyrene bade fra afsidesliggende strande. 

Vi har mulighed for at anbefale gode guider til udflugter.

 

Bali mulighed 1:  Hotel-Bungalow

Hver bungalow er bygget i lokal stil med ambition om at tilbyde en atmosfære af komfort og luksus og ligger på et 3 hektar stort område med udsigt til Menjangan Bay i forgrunden og bjerge i baggrunden.

Hver bungalow har privat bad og toilet, air condition, stor terrasse og egen lille have.

 

Bali mulighed 2 - Homestay

Bygningen ligger kun 5 minutters gang fra regnskoven i West Bali National Park.

Havn med afsejling til Menjangan Island kan nås på cirka 20 minutter i bil.

Ejeren bor på ejendommen og der er en lille restaurant.

INDKVARTERING – OVERSIGT – INDONESIEN – 11.-26. SEPTEMBER 2018

 

Hermed en oversigt over standardindkvartering på rundrejsen, samt muligheder for tilkøb og flexibilitet på de enkelte lokaliteter.

STANDARD INDKVARTERING: 

2 nætter på ***hotel i Jakarta 

5 nætter hos lokale familier i Kemiren 

3 nætter i gæstehuse i Magelang 

3 nætter på ***hotel i Temanggung 

 

Vælger en eller flere gæster at tilkøbe hotel (dag 4-8 og 9-11), er det kun selve overnatningen.

Alle måltider og aktiviteter fælles i henhold til standardprogrammet.

Eventuel transport til-fra hotel er inkluderet.

 

FLEXIBILITET

Nu kan det være unemt for en gæst på forhånd at afgøre, om man vil holde sig til standardindkvartering eller skal vælge hotel. DERFOR: 

1) Hvis en gæst har valgt hotel, men under turen finder ud af, at det nok er mere givende at bo hos en lokal familie eller i gæstehus, vil vi i stort omfang kunne imødekomme dette, dog uden reduktion for bestilt hotel, men også uden merudgift.

2) Hvis en gæst har valgt standard, men på turen finder ud af, at hotel passer bedre, kan vi arrangere det undervejs mod ekstrabetaling afhængig af lokalitet og antal dage.


Der kan tilkøbes enkelt indkvartering på alle lokaliteter

 

Jakarta – 2 nætter = Dag 2 og 3

Standardindkvartering: Hotel

 

Banyuwangi – 5 nætter = Dag 4 - 8

Standardindkvartering: Hos lokale familier, eget værelse, fælles sanitære forhold, western style.

Muligt tilkøb: Hotel i stedet for at bo hos lokale familier

- hvis hotel tilkøbt:
   - hotellet ligger i landsbyen.
   - alle måltider er inkluderet og indtages hos lokale familier eller i landsbyen og IKKE på hotellet

 

Magelang – 3 nætter = Dag 9 - 11

Standardindkvartering: Gæstehus

Muligt tilkøb: Hotel i stedet for gæstehus

- hvis hotel tilkøbt:
  - vil der være transport på cirka 20 – 30 minutter, hver vej til – fra landsbyen. Er inkluderet.
  - alle måltider indtages sammen med de øvrige gæster og IKKE på hotellet

 

Temanggung – 3 nætter = Dag 12 - 14

Standardindkvartering: Hotel
  - alle måltider indtages i fællesskab med de øvrige gæster

Mulighed for at skifte 1 – 3 nætter til gæstehus uden merudgift

Mulighed for at prøve at overnatte i fælleshus i rismarken 1 – 3 nætter uden merudgift og gæsten råder stadig over sit hotelværelse.