Peloponnes/Peloponnissos - Grækenland

Peloponnes/Peloponnissos - få pladser tilbage

Fra DKK 17.750,-

Pr. person - Peloponnes med græsk skønhed

Dato Afrejsested Pris fra DKK
20-03-2019 København 17.750,-
 • Fly/retur
 • Alle arrangementer som beskrevet med bus
 • 12 overnatninger B/B
 • 7 x lunch
 • 8 x middag
 • Besøg på en lang række fortidsmindepladser/Historiske sites
 • Guider på de fleste pladser
 • Dansk rejseleder
 • Obligatorisk sygdomsafbestillingsforsikring (Europæiske)
 • Rejsen er omfattet af Rejsegarantifonden
 • Tillæg for enkeltværelse: DKK 2.500,-

Rejse arrangør- og leder er Flemming Thorning-Lund

Info om Peloponnes:
Halvøen Peloponnes rummer nogle af Grækenlands rigeste og mere uberørte landområder, hvor landbrugets driftsformer mange steder fremdeles udføres med stor respekt for naturgrundlaget. Hele Peloponnes rummer en kilde af kulturhistorisk rigdom med rødder helt tilbage til antikken.

Valg af rejseperiode:
Rejsetidspunktet med udrejse den 20. marts (12 overnatninger/13 dage) er placeret tidligt på foråret for at opsamle de myriader af tidligt blomstrende arter – herunder ikke mindst talrige arter af løg- og knoldvækster som fx orkideer og for at få at opleve skønheden i det græske forår med dets rige fuglesang. Allerede i slutningen af marts kan det være ganske varm i dagtimerne med sol skinnende fra en oftest skyfri himmel. Dog må deltagerne være opmærksomme på, at vinterregnet normalt være til henimod slutningen af april måned i form af normalt kortvarige byger.

Transport og ophold:
Vi kører i egen bus med den samme chauffør – og bussen følger os i hele rejseforløbet. Der vil blive overnattet på fem forskellige hoteller, der alle er af virkelig god standard; tre af hotellerne er af ganske høj kvalitet (4-5 stjerner).

Maden undervejs:
Alle morgenmåltider vil blive indtaget på hotellerne. 8 middage er inkluderet i rejsens pris. Det samme gælder for 7 frokoster/lunch ’midt på dagen’. Til samtlige inkluderede måltider vil der være en flaske vand til hver. Øvrige drikkevarer er for egen regning.

Tilmelding:
Ved tilmelding modtager du bekræftelse fra Samsom Travel på depositum DKK 3000 pr. person samt på restbeløbet. Depositum bedes indbtalt 8 dage efter tilmelding. Restbeløbet betales senest 60 dage før afrejsen.

Deltagerantal:
Deltagerantallet vil blive begrænset til max. 17 personer.

Se mere om rejsen her.

Dag 1

Onsdag den 20. marts:

Udrejse fra Kastrup Lufthavn kl. 08.40 med SAS til Athens Lufthavn. Umiddelbart efter ankomsten påbegynder vi i egen bus kørslen til den gamle regeringsby, Nafplio, der ligger på den nordøstligste af Peloponnes’ halvøer, Argolis en god times kørsel fra Korinth Kanalen. Der gøres 1-2 kortere stop før vi ankommer til Korinth Kanalen. Ved kanalen gøres der et længere ophold dels for at spise, dels for at få et indtryk af dette unikke ingeniørarbejde.

Efter dette besøg kører vi ad snoede veje videre mod syd ind til vi ankommer til Nafplio ved den nordlige ende af Den Argoliske Golf. Her bliver vi indkvarteret på ’Hotel Agamemnon’. Resten af eftermiddagen er fri med tid til at se nærmere på den første græske regeringsby (’The town was the capital of the First Hellenic Republic and of the Kingdom of Greece, from the start of the Greek Revolution in 1821 until 1834’) og tidligere betydningsfulde havneby.

Aftensmaden, der er med I prisen, indtager vi på restaurant på torvepladsen I Nafplio.


Dag 2

Torsdag den 21. marts:

Vi forlader Nafplio umiddelbart efter morgenmaden for at begynde rejsen mod halvøen Messinia og vort næste overnatningssted ’Hotel Zoe Resort’, Gialova. Hotellet ligger få hundrede meter fra bugten ’Costa Navarino’. Her tilbringer vi de kommende to nætter.

Ruten, Hovedvej nr., 7 bringer os nær byen, Tripoli. Forinden ser vi nærmere på det landskab, vi passerer igennem ved et eller to stop. Herfra fortsættes mod sydøst indtil nær landsbyen Dhoritsas. I dette område foretager vi flere ophold, hvoraf det ene vil ske i form af en længere vandring ind i landskabet øst for hovedvejen. Med bussen forlader vi hovedvejen ved (’Paradisio’) for at køre frem til landsbyen Souli. Landskabet er i dette område særdeles rigt på forskellige naturtyper med artsrige plantesamfund. Vandringen fører os endvidere frem til og ind i Souli, hvorved vi får et grundigt indtryk af en bjerglandsby på det centrale Peloponnes med torveplads og kirke.

På rejsen videre mod Messinia bliver der yderligere et par stop (frokost, som er medbragt fra hotellet og inkluderet i prisen - og senere kaffemulighed). I længde bliver det en dag med en del kørsel, ca. 200 kilometer.

Aftensmaden, der er fri, kan indtages på taverna, hvoraf der er flere valgmuligheder beliggende ca. 100 meter fra ’Hotel Zoe Resort’.


Dag 3

Fredag den 22. marts:

Der køres til Nestor Palace, hvor udgravningen af det … besøges. Nestor Site er særdeles grundigt beskrevet gennem tekst (engelsk) og via plancher (’The site is the best preserved Mycenaean Greek palace discovered’). 

Derefter køres frem til den nærliggende Chora, hvor der bliver en kaffepause. Vandring i Phrygana (plantesamfund rigt på tidlige forårsblomstrende planter og med stikkende dværgbuske). Derefter kører vi igen mod kysten, denne gang til byen Pýlos, hvor der bliver mulighed for at spise lunch. Efter denne kører vi til Navarino Bugt, hvor vi foretager en vandring under ledsagelse af lokal guide.

Tilbage ved ’Zoe Resort’ er der tid til at nyde hotellet og det kystnære omgivelser. Aftensmaden er igen fri.


Dag 4

Lørdag den 23. marts

Vi kører til den større by Kalamata (byen er den næststørste på Peloponnes), hvor vort kommende hotel befinder sig. Her vil vi tilbringe tre nætter på ’Hotel Elite City Resort’.

Vi kører via Hatzis til Miloti (interessant område med et mindre vandfald og interessant flora). Herfra fortsættes frem til Trikorfo, hvor en række naturområder ses nærmere efter i sømmende. Frokosten, der er medbragt fra hotellet i form af madpakke, indtager vi i det fri undervejs). I dagens løb besøger vi bl.a.olivenplantager, hvor der ikke anvendes pesticider, men hvor man tværtimod driver landbrugsområderne ved brug af tidligere tiders teknikker (Vinter: nedskæring og fjernelse af uønsket trævækst ved afbrænding og sommer: afgræsning eller høslæt).

Ankomst til Kalamata og vort kommende hotel. Aftensmaden er inkluderet i rejsens pris.


Dag 5

Søndag den 24. marts

Dagens hovedbesøg vil koncentrere sig om et besøg I fortidsmindeområdet Mesina Site under ledsagelse af kyndig guide. Fra Kalamata kører vi mod byen Mesina og derfra videre mod nord. Både før og efter besøget i Mesina Site vil vi aflægge besøg i naturområder, som vi passerer undervejs. Efter besøget i fortidsmindeområdet bliver der serveret lunch på stedlig taverna (med i rejsens pris).

Aftensmaden i Kalamata er for egen regning.


Dag 6

Mandag den 25. marts

Sight seeing tur i det gamle Kalamata under ledsagelse af lokal guide. Inden vi forlader Kalamata, spiser vi frokost på en lokal taverna (med i rejsens pris).

Derefter kørsel ad naturskønne veje til Neo Mystras. Inden det to-delte historiske område besøges, bliver der holdt en kaffepause. Derefter bliver Mystras (både nedre og ovre Mystras) besøgt under kyndig guide assistance. Mystras eller Mistras er en befæstet by, der I det 14. og 15. århundrede var ’hovedbyen’ i Laconia (se nethenvisningen nedenfor).

Hjemkørslen til hotellet i Kalamata sker ligeledes ad naturskønneveje med 1-flere stop. 

Derefter indkvartering på ’ The Flower of Monemvasia Hotel’. Aftensmaden er med I rejsens pris.


Dag 7

Torsdag den 28. marts

Efter morgenmaden kører vi mod syd for at besøge naturområder på det sydligste Vatika. Nær byen Neapoli, mellem denne og landsbyen Aghios Georgios findes søen Strongyli Limni (Round Lake), der har et rigt fugleliv. Det samme gælder nordsiden af Neapoli Bugten. På et  passende tidspunkt bliver der frokostmulighed på taverna eller som medbragt madpakke (inkluderet i prisen).

Senere kører vi frem til nær Cape Maleas længst imod syd. I dette område foretager vi en længere vandring i kystområdet (ca. 4 km.) for at se den forstenede skov med de talrige millioner af år gamle rester af stød og stammer.

Efter endnu en oplevelsesrig dag påbegynder vi tilbage kørslen til ’Hotel Stavros Tou Notou’ i Ghythio og den ventende aftensmad.


Dag 8

Fredag den 29. marts

Parnonas dagen via Klostret Vrontamas (’Monastery Vrondemas’). Der køres mod Mount Parnonas Bjergene. Frokost undervejs på taverna eller som medbragt madpakke (med i prisen).

De mindre byer, Gheraki, Kalithea og Agriani, der alle ligger øst for Sparti vil udgøre mål for denne dag. Bemærk: Hvor højt op (til skove og enge), vi kommer, afhænger af vejret. Hjemkørslen sker via Vrontamas.

Aftensmaden er inkluderet i prisen.


Dag 9

Lørdag den 30. marts

Der køres via Skala og Molai til Paleo Monemvasia. Derfra videre mod Limenas Gheraka, hvor der gøres et længere stop, hvor en smal bugt skærer sig dybt ind i kystlandskabet. Her er der rige muligheder for at indtage såvel frokosten (for egen regning) som nyde kaffen.

Rig flora knyttet til overdrev og enge i området. Der fortsættes til Richia og Kremasta med flere stop. En dag rig på interessante planter og plantesamfund.

Tilbagekørsel via Aghios Dimitrios.

Aftensmaden er igen inkluderet i prisen. 


Dag 10

Søndag den 31. marts

Vi forlader vort hotel efter et tidligt morgenmåltid for at indlede kørslen tilbage til Nafplio og vort hotel i byen, ’Hotel Agamemnon’.

Det første vejstykke bringer os via Skala, forbi Gheraki til bjerglandsbyen Kosmas, hvor vi gør et ophold for at få et indtryk af Parnonas bjergene.

Derfra fortsætter vi mod Leonidhio gennem højtliggende, skovdækkede egne med prægtige blandskove. Her træffer vi bl.a. på imponerende forekomster af den endemiske ædelgran, Græsk Ædelgran.

I Lenidhio spiser vi lunch, der er inkluderet i prisen.

Fra Leonidhio hele vejen til Nafplio følger vi over lange strækninger kysten. Denne kyststrækning, der er særdeles spektakulær, frister til adskillige stop, hvilket også vil ske – bl.a. nær Paralia Tyrou og Paralia Astros.

Ankommet til Nafplio bliver vi kørt direkte til ’Hotel Agamemnon’ og indkvartering.

Aftensmaden, der er betalt i rejsens pris, vil igen finde sted på taverna beliggende på byens torveplads.


Dag 11

Mandag den 1. april

For at have rigelig tid i lufthavnen beregner vi afgangen fra Nafplio så betids, at vi er i fremme to timer før flyets afgang, der finder sted kl. 13.35. Det betyder, at vi må forlade ’Hotel Agamemnon’ efter et tidligt morgenmåltid.

På vejen til lufthavnen bliver der 2-3 kortere stop heraf et, hvor der for egen regning kan spises frokost

Ankomst til Kastrup sker i henhold til flyplanen kl. 15.50.


Der tages forbehold for ændringer i programmet.

Klima, ’plantestrømme’ og ’endemisme’

Landets klima nær havets overflade ind til omkring 200 meters højde er typisk for alle middelhavets kyster fra Adriaterhavet i nord til Nordafrikas kyster – om end der kan være betragtelige lokale forskelle. Vintrene er generelt meget milde og relativt nedbørsrige, hvorimod somrene er varme og tørre til meget tørre. Fra maj til omkring november falder der kun ringe nedbør. Denne generelle beskrivelse af årstidernes vekslen kan være udsat for betydelig lokal variation kan være udsat for betydelig variation. I sommerhalvårets løb passerer der med ujævne mellem vandrende lavtryk vestfra. Lavtrykkene, der ofte har rod i Atlanterhavet, opsamler på deres vej videre mod øst ofte betragtelige mængder af vand, der undervejs frigives og kommer den tørstende natur til gavn. Omfanget af dette nedbørsmæssige supplement er udsat for store svingninger i sommerhalvårets løb – og fra år til år. De fleste græske bjergegne modtager derimod betydelige nedbørsmængder såvel sommer som vinter. Bjergenes klima er desuden præget af store temperaturforskelle med udpræget kolde vintre og varme til stedvist meget varme somre.

Grækenland, der ligger som et brohoved i det sydøstligste hjørne af Europa, har igennem årmillioner været mål for invasioner af arter såvel planter som dyr. For planternes vedkommende er der gennem tiden ankommet myriader af arter til dette hjørne af Europa fra såvel nord og syd som fra vest og øst. I denne smeltediget af tilstedeværende ’puljer af gener’ -  i form af talløse mængder af arter - har såvel evolution som hybriddannelse og introgression medført, at utallige nye arter ’er opstået’ og talrige heraf igen gået til grunde.

Man har beskrevet den græske flora som et resultat af en botanisk korsvej, hvor nord-sydgående ’plantestrømme’ har mødt øst-vestgående. Resultatet er ikke helt overraskende, at den græske flora er utrolig artsrig med et indhold af blomster - planter (karplanter), der overstiger 6.500. Intet andet land i Europa kan udvise en 

sådan planterigdom. Et andet karakteristik element er landets høje indhold af endemiske arter, dvs., planter, der har en mere eller mindre snæver geografisk udbredelse. Den høje grad af endemisme tilskrives landets geologiske og topografiske kompleksitet, den meget betydelige klimatiske variation, som præger landet, samt menneskelig indvirkning på naturgrundlaget gennem årtusinder (skovrydning og overgræsning).

Den seneste opgørelse over antallet af endemiske arter er opgjort til 752 taxa /arter og underarter (Tan & Latrou, 2001). Dette tal er i dag forældet, idet det hvert år opdages nye, endemiske arter.

Halvøen Peloponnes rummer nogle af Grækenlands rigeste og mere uberørte landområder, hvor landbrugets driftsformer mange steder fremdeles udføres med stor respekt for naturgrundlaget. Hele Peloponnes udgør dertil en kilde af kulturhistorisk rigdom med rødder, der går helt tilbage til antikken, ja endnu videre tilbage i tid til de første spor efter menneskets tilstedeværelse på halvøen.

Siden antikken har Peloponnes været inddelt i syv regioner/præfekturer

Siden antikken har Peloponnes været inddelt i syv overordnede regioner, en opdeling, som fremdeles er gældende.  De syv regioner/præfekturer kaldes i nord fra vest mod øst henholdsvis: Elis, Achaea og Corinthia. Centralt på halvøen befinder sig Arcadia og øst for denne Argolis. Længst mod syd finder vi Messinia mod vest og mod øst Laconia. Hvert præfektur ’styres’ fra en administrationsby. I Messinia hedder hovedbyen Kalamata, der med sine omkring 55.000 indbyggere er den næststørste by på Peloponnes.

Den midterste af disse tre halvøer, Mani er udformet af et ’net’ (spine) af bjergrygge, som er de sydligste udløbere af bjergmassivet Taygotes. Taygotes er for store deles vedkommende skovklædt, en blandskov, hvor den dominerende træart er Græsk Ædelgran, og hvor nedbøren er rigelig.

Vathi og Marathea er navne på steder lavlandet i ’Ydre Mani’, hvor jorden er langt frodigere og nedbøren rigeligere, end det er tilfældet i ’Inner Mani’. I dette område forekommer betydelige rester af den oprindelige mediterrane egeskov domineret af Quercus macrolepis, den mest storfrugtede art af Eg i Europa.  Som en forbløffende kontrast hertil udgør store dele af Inner Mani et barskt udseende (harsh) landskab, hvor bjergene ikke bærer nogen form for skov. Om sommeren er denne region meget tør og efter en tør vinter floristisk uinteressant, hvorimod en nedbørsrig vinter kan blive efterfulgt af en forårsblomstring, som i skønhed kan tale sammenligning med den blomstereksplosion, der i halvørkenområder følger efter regn. 

Mani adskilles ofte i to sektioner, en nordligt beliggende sektion ’Ydre Mani’ (Outer Mani), er landområdet, der ligger nord for hovedvejen, der forbinder byerne Areopoli og Ghythio. ’Indre Mani’ (Deep Mani) udgøres af landområdet syd for ovennævnte hovedvej og udgøres af den smalleste del af halvøen.

Sceneriet på denne halvø er ekstraordinær smuk. Det er næppe for meget at påstå, at Mani landskabeligt er den smukkeste af de tre halvøer. I botanisk forstand byder Mani på en flora, som er overordentlig rig på arter og med et betydeligt indhold af endemer.

 

Rig natur og med respekt for naturgrundlaget

Landbrugsafgrøden over alle i denne del af Peloponnes er olivendyrkning. Ingen anden landbrugsmæssig afgrøde har blot tilnærmelsesvis en lignende betydning for landbefolkningen. Hertil kommer, at man såvel i Messinia i området nær Ansient Messinia som i Inner Mani ser talrige eksempler på en dyrkningsform, som, bærer mindelser om den, man anvendte de fleste steder i Grækenland for 35-40 år siden.

Fra mine besøg i Grækenland dengang husker jeg, at olivenlunde kunne være endda overordentlig rige på forårsblomster – ikke mindst på orkideer. Det er for længst sat over styr langt de fleste steder i Middelhavsområdet, men hér på det sydlige Peloponnes oplevede jeg til min største forbløffelse og aldeles uventet, at bønderne fremdeles anvender dyrkningsformer, som følger ældgamle traditioner uden nævneværdig brug om noget af handelsgødning og sprøjtemidler på jorderne og i lundene.

Oveni dette kommer, at driftsformen hylder de tilsvarende principper, som man for flere generationer siden anvendt i skandinaviske løvlunde og enge. I en årscyklus beskar man (om vinteren) træerne og ryddede uønsket buskads. Inden foråret ryddede man op og brændte de effekter, som ikke havde nogen særlig brugsværdi. Ved midsommertide slog man engen og bjergede høet/eller afgræssede områderne typisk med kvæg. Jeg kan roligt antyde, at denne oplevelse, som blev mig til dels adskillige steder under min forberedelsesrejse på det sydlige Peloponnes, fremdeles står for mig som en af mine aller største naturoplevelser i mange år.

Den ’østlige halvø, Vatika er, om ikke tilsvarene artsrig, da ligeledes et længere besøg værd. Nord for den befæstede by, Monemvasia byder præfekturet Laconia på en flora, knyttet til såvel højtliggende områder som til de kystnære egne, der ligeledes er særdeles interessant og artsrig.

Den vestligst beliggende halvø, Messinia, kan ikke fremvise naturlandskaber af tilsvarende høj karat, som dem vi finder på de to øvrige halvøer. Dog er kystegnende nord og syd for Pýlos af meget betydelig interesse med Navarino bugten som særlig interessant.

Kulturelt gælder det for hele det sydlige Peloponnes, at forhistorien er særdeles nærværende i landskabet overalt. Nogle af de mest storslåede antikke sites vil ligeledes indgå i rejsen næste år. En fortegnelse med net-henvisninger er tilføjet tilføjet denne introduktion.

 

Generel introduktion til det græske fastland

Grækenland er placeret længst imod sydøst i Europa. I nord grænser Grækenland op til Albanien, Makedonien (Fyrom), Bulgarien og Tyrkiet. Til tre sider er Landet omgivet af Middelhavet. Mod vest Det joniske Hav, mod syd Det libyske Hav og mod øst findes Det ægæiske Hav/Øhav. Kystlinjen, der er meget lang og særdeles kompleks, hører til den længste for noget europæisk land. Grækenland er exceptionelt bjergrig. Kun en beskeden del af det samlede landareal befinder sig under 200 meter over havets overflade.

Vældige bjergpartier opdeler landet på kryds og tværs og de mange barrierer, det har medført, har medført, at de naturbundne forhold ofte veksler dramatisk inden for slev korte afstande. De mange bjergkæder øver betragtelig indflydelse på landets klima ligesom deres orientering efter verdenshjørnerne har afgørende indflydelse på et givet sted lokalklima/mikroklima.

Over trefjerdele af det græske landareal befinder sig i over 500 meters højde, og omtrent en tredjedel ligger i højder større end 1.000 meter.

Da langt hovedparten af denne fjeldverden er af yngre oprindelse (6-7 millioner år gamle), opløftet ved det konstante pres, som den Afrikanske plade øver på hele middelhavsområdet, er det bjergrige relief domineret af dramatisk stejle fjelde, der forlener landskabet med en karakter præget af betydelig visuel skønhed.

Landets geologi er særdeles forskelligartet. Spændvidden mellem landskaber hvor vulkanske bjergarter som gnejser og granitter dominerer og steder, hvor kalksten er fremherskende, er meget iøjnefaldende. De ofte kolossalt store forskelle afspejles særdeles tydeligt i vegetationens sammensætning. Især knyttet til kalkrigt substrat er floraen ofte overvældende artsrig. De karakterer, som præger et typisk kalkstensterræn, er også fremherskende i mange græske bjergområder. Kildeområder, underjordiske huler, yderst dramatiske fjeldpartier med skarptskåret relief og underjordiske vandløb træffer man på overalt i Grækenland.